objavljeno

Koncert bez struje

Muzika je ono što pokreće svijet. Tačnije, Muzika je svijet…

Ona umiruje i uveseljava, rastužuje i pokreće, spaja svjetove… Melodija vibrirajućih žica, melodija struna…

Fizičari su to odavno shvatili, te pokušavaju pomiriti makro i mikrokosmos teorijom vibrirajućih struna, muzikom.

Shvatajući da je ona najbolja razglednica naroda Evropska kuća je osmislila svoju novu aktivnost Koncert bez struje u okviru  koje se upoznajemo sa muzikom zemalja članica Evropske unije.

Ovi unplugged koncerti zajedno sa Kafom sa ambasadorima pružaju priliku mladima da se bliže upoznaju, pored društvenog i sa kulturološkim aspektima članica Evropske unije.

Prvi Koncert bez struje Evropska kuća je organizovala u okviru proslave svog prvog rođendana. Taj koncert je bio rezervisan je za gitarski duo Marko Prentić i Dražen Joković koji su svirali klasičnu i filmsku muziku, pomiješanu sa pop, etno i džez žanrovima.

Čovjek pjeva… Oduvijek pjeva, jer glas je najdivniji instrument…

Stoga je drugi „Koncert bez struje“ bio koncert klape Assa Voce (Lanterna) i klape Camerton koje su nam svojim glasovima u sazvučju predstavili dio nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Dio kulturnog bogatstva zemlje ispod Alpa, Austrije predstavio je muzički virtuoz Jakob Steinkelner kroz zvuke Štajerske harmonike i akordiona.

U narednom periodu Evropska kuća nastaviće sa organizovanjem brojnih „Koncerata bez struje“ i na taj način upoznati mlade sa muzikom našeg ujedinjenog kontinenta.

POVEZANI ČLANCI:

Evropska kuća proslavila svoj prvi rođendan

Kafa sa ambasadorom Austrije i zvuci Štajerske harmonike u Evropskoj kući

Razgovor sa ambasadorom Hrvatske i zvuci klapa u Evropskoj kući