Objavljeno

Nepogode ne poznaju granice

Crna Gora i Albanija su zemlje izložene raznim nepogodama, uključujući i poplave. Kako je nivo rizika od katastrofe visok u obje zemlje, ovaj projekat bio je usmeren na unapređenje zaštite od opasnosti, naročito od poplava, i to kroz izgradnju kapaciteta, podizanje svijesti i prekograničnu saradnju u oblasti smanjenja rizika od katastrofa. Projekat je realizovan na području Glavnog grada Podgorica i opština Bar i Ulcinj u Crnoj Gori, te u oblasti Skadar u Albaniji.

U okviru projekta organizovani su seminar o dobrim praksama Evropske unije u zaštiti od poplava, zatim obuke za predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom, spašavanjem i upravljanjem u slučajevima vanrednih situacija, kao i prekogranične pokazne vježbe. Ostale aktivnosti su se odnosile na nabavku opreme za zaštitu od poplava i prognoziranje hidrometeoroloških prilika, te ažuriranje baza podataka o poplavama u regionu Skadarskog jezera.

Ukratko, ovaj projekat je rezultirao poboljšanjem tehničkih i kadrovskih kapaciteta institucija i službi zaduženih za zaštitu i spašavanje u ovom području. Takođe je unaprijedio saradnju između jedinica za zaštitu i spašavanje i institucija iz Crne Gore i Albanije, kao i informisanost stanovništva u obje zemlje o riziku od poplava, preventivnim mjerama i aktivnostima zaštite i spašavanja.

Naziv projekta:

Nepogode ne poznaju granice

Sektor:

Datum početka: 

17/04/2018

Datum završetka:

17/01/2021

Lokacija:

Crna Gora: Podgorica, Bar i Ulcinj; Albanija: Skadar

Budžet:

483538.35€

Korisnik projekta:

FORS Montenegro-Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore
Partneri: Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za vanredne situacije Prefektura Skadra

Više informacija:

Novosti:

Dodatni materijal:

Grantovi

Dummy grant

Galerija

Uspješna priča

Nepogode ne poznaju granice

Fusce porttitor faucibus est, ac feugiat libero. Sed cursus justo erat, vitae dignissim turpis imperdiet vitae. Aliquam mattis odio sed lacus euismod, eget placerat diam consectetur. Fusce in erat sit amet orci euismod semper. Proin at tristique sem, at suscipit neque. Ut pellentesque sagittis leo, non ullamcorper libero rhoncus vitae. In hac habitasse platea dictumst. Suspendisse egestas nulla quis turpis gravida, vel convallis enim vehicula. Ut a luctus purus. Aliquam placerat, mauris at pellentesque fermentum, magna metus vulputate arcu, sed varius mi libero id lacus. Pellentesque consequat quam non tincidunt maximus. Nulla egestas lobortis ligula ut blandit. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Integer a urna at purus varius placerat vitae non turpis.

Implemented by the NGO Monitor Center for Media and Democracy, with an aim to help reducing the level of peer violence against Roma youth. In order to raise awareness of peer violence against members of the Roma community, this sub-grant included production of several research articles. In the research process were also involved journalists from the Roma portal “Romalitika”.