OBJAVLJENO

EU podrška transformiše zanate u Crnoj Gori

Za porodicu Šahović, mesarski zanat je porodična tradicija, ali i simbol napretka i uspjeha. Samir Šahović, vlasnik klanice i mesare ”Šahović”, nije samo slijedio stope svojih predaka – on je transformisao svoj posao koristeći podršku Evropske unije kroz IPARD program.

Sa skromnim počecima u porodičnoj kući, Šahović je ispisao prve stranice svoje uspješne priče.

“Došao sam na ideju da kupim jedno tele, da ga obradim i prodam i da stvorim platu”, prisjeća se Šahović i dodaje: ” Poslije toga sam kupio još i vrlo brzo otvorio prvu  mesaru i tu počinje moja priča”.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, kroz IPARD program, Šahović je kako kaže ostvario svoj san.

“Da nije bilo IPARD-a, ne bih ni razmišljao o gradnji ove fabrike. IPARD me povukao i pružio značajnu podršku, a 680 hiljada eura bila je značajna injekcija koja mi je omogućila ostvarenje ovog projekta”, dodaje on.

Kako ističe Šahović podrška Evropske unije nije samo finansijska. Ona je donijela standarde, preciznost i motivaciju za dalji napredak.

Šahovići su kroz IPARD obezbijedili mašine, materijale za izgradnju objekta i solarne sisteme.

Današnja moderna fabrika za preradu mesa ima kapacitet od 6 tona dnevno.

U planu su novi projekti, kao i nove prijave na IPARD program.

“Jednoga dana imate korist i vi i firma. IPARD vas uvede u mnogo stvari i u preciznost, natjera da sprovedete standarde. Vi budete poslije svega toga jako zadovoljni kada imate sve kristalno čisto i lijepo”, zaključuje on.

Priča porodice Šahović nije samo priča o poslovnom uspjehu, već i o podršci i povjerenju. Upravo podrška Evropske unije omogućava transformaciju lokalnih poslova i otvara put u evropske standarde i prakse.

 

Projekat

Istraživačko novinarstvo je branik slobode govora i demokratije, te društva u kome je opšteprihvaćena debata.  Stoga, Evropska unija podržava različite inicijative koje promovišu istraživačko novinarstvo, kao i zaštitu i bezbjednost novinara unutar i izvan svojih granica.